Ana Sayfa
Hakkımızda
Galeri
Basında Biz
Bize Ulaşın
Hatay Kral Künefe
Üye Girişi
Kullanıcı Adı :
Şifre :
Bilgi Sayfaları
Basında Biz
1 - 24.07.2006 Antakya Festivali`nde 44 Metrelik Künefe
Bu yıl 22.`si düzenlenen Antakya Festivali çerçevesinde yapılan
 44 metrelik künefenin dağıtımında izdiham yaşandı.
Hataylı künefeciler tarafından 2004 yılında 40, 2005 yılında 42 metre boyunda yapılan festival künefesine, bu yıl 2 metre daha eklendi.
Atatürk Caddesi üzerindeki Büyük Antakya Oteli arkasında yapılan 44 metrelik künefeyi Hatay Valisi Ahmet Kayhan keserek ilk dilimini Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu ile birlikte yedi.
Künefenin geri kalan kısmı meydanı dolduran kalabalığa dağıtım sırasında ise izdiham yaşandı. Festival künefesinden almak isteyen vatandaşlar birbirini ezdi. Özel güvenlik görevlilerine zor anlar yaşatan kalabalığa çevik kuvvet polisleri müdahale etti.


 
1 - 23.10.2001 Dondurup Amerika'ya gönderiyorlar

Höyük Kardeşler Kral Künefe, Antakya'da künefenin iddialı isimlerinden. Cavit Mehmet, Osman Raci ve Cevdet Höyük kardeşlerin 10 yıldır işlettiği Kral Künefe, günlük künefe imalatının yanında, tek porsiyonluk hazırlanan künefeleri dondurulmuş vaziyette ABD, Hollanda, Almanya'ya ihraç ediyor. Höyük kardeşler, eski ustaların, 'İyi yapılmış künefede peynir, insan boyunca sünmeli'' prensibini hálá sürdürüyor. Müdavimleri arasında Ayna Grubu, Haluk Levent, tiyatrocu Zihni Göktel ve komedyen Hamdi Alkan var.
 
1  - 10.09.2006  Peynir ile Kadayıfın Ateş Dansı...   
Künefenin anavatanı Antakya, havası kadar sıcak tatlısıyla da meşhur. Antakya’da yıllarca evlerde yapılan künefe, yalnızca önemli misafirlere ikram edilen özel bir tatlı iken, yaklaşık 40 yıl önce küçük bir dükkanda satılmaya başlamasıyla ününü tüm ülkeye yaydı. Şimdi kebabın üzerine künefe yemeğin en önemli ritüellerinden birisi...

Son yıllarda künefe Antakya’nın tanıtımı için festivallerde bile yerini aldı, simge konumuna yükseldi. Kral Künefe işletmecisinin sahibi Mehmet Cavit Hüyük ve kardeşleri, festivallerde 44 metre uzunluğunda künefe yaparak kentin tanıtımına katkıda bulunuyor.
Genelde iyi ve kıvamında bir künefe için bir kilo tel kadayıfa, bir kilo tuzsuz, tatlı peynir konulduğunu aktaran künefe ustası Hüyük, iyi künefenin ustanın el maharetinin dışında, tel kadayıfın, peynirin ve tereyağının kalitesine bağlı olduğunu kaydediyor. Hüyük’e göre keçi ve inek peynirinin karışımı ve tereyağının karışımı ile en güzel künefe elde ediliyor. Künefenin dedelerinden torunlarına doğru devam ettiğini hatırlatan yılların ustası Mehmet Cavit Hüyük, peynirinin dinlendirilmesinden tel kadayıfının yapıldığı unun buğdayına kadar birkaç sırrının olduğuna işaret ederek, “Künefe sporculara doping etkisi yapar. Hataysporlu futbolcular maç öncesinde mutlaka gelip künefe yer. Birkaç yıl önce Ankaraspor daha birinci lige çıkmamıştı. Hatay’a maça gelmişlerdi. Bizim burada künefe yediler; ama o hafta Hataysporlu oyuncular künefe yemeye gelmemişlerdi. Karşılaşmanın sonunda Hatayspor, Ankaraspor’u yenemedi. Takım ve kulüpte bu bir espri konusu bile oldu.” diyor gülümseyerek.
  
     peynirli künefe


















Hatay künefesinin alışkanlık yaptığını kaydeden Hüyük, İstanbul’da boğazda balık yemek tutkusunun Hatay’da künefe yeme tutkusuna benzediğini belirtiyor. Çevre illerden ve Türkiye’nin değişik yerlerinden bir porsiyon künefe yemek için Hatay’a birçok insan geldiğini kaydeden Hüyük, Hatay havaalanının ulaşıma açılması ile birlikte İstanbul’dan günübirlik künefe yemeye gelenlerin olacağını savunuyor. Hatay künefesinin ülke genelinde nam salması ile bazı şehirlerde açılan işletmelerde; “Hatay künefesi” adı altında korsan satışların yapıldığının altını çizen Mehmet Cavit Hüyük, Ankara’da Elazığlı birinin “Hatay künefecisi” ismiyle böyle bir satış yaptığını ve mahkemelik olduklarını da kaydediyor.
 
Haber: Mehmet Dener-Zaman
 
1   24.07.2006  44 metrelik künefe 20 dakikada bitti
Antakya'da bu yıl 22'ncisi düzenlenen festival kapsamında, Hatay mutfağının en gözde tatlısı künefenin tanıtımı amacıyla yapılan etkinlikte izdiham yaşandı. Künefeden alabilme savaşı veren binlerce kişi izdihama neden olurken, 44 metrelik künefe 20 dakikada tükendi.

2004 yılında 40, 2005'te 42 metre boyunda künefe yapan Antakyalı künefeciler, bu yıl 2 metre eklemeyle 44 metrelik künefe yaptı. Büyük Antakya Oteli arkasındaki Asi Nehri kıyısında özel hazırlanmış tepside pişirilen 44 metrelik künefeyi, Hatay Valisi Ahmet Kayhan kesip, ilk dilimini Antakya Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Yeloğlu ve eşi Fatma Yeloğlu ile birlikte paylaştı. Başkan Yeloğlu, 44 metrelik künefeyi yapan ustalara teşekkür belgesi verdi.

Tanıtım sonrası künefe meydanı dolduran yaklaşık 3 bin kişiye dağıtıldı. Künefeden tatmak isteyenler izdihama neden oldu. Özel güvenlik görevlileri zorlanınca kalabalığa Çevik Kuvvet polisleri müdahale etti. İzdiham nedeniyle bayılan 26 yaşındaki Abbas Tümürlenk'e sağlık ekipleri müdahale etti. 44 metrelik künefe 20 dakikada tükenirken, tatlıyı hazırlayan Kral Künefe işletmecisi Cahit Mehmet Hüyük, künefenin 7 usta tarafından 6 saatte hazırlandığını, 570 kilogram kadayıf, 260 kilogram peynir, 80 kilogram tereyağı, 290 kilogram şeker kullanıldığını söyledi.

Mehmet EZER/ANTAKYA (Hatay), (DHA)
 



Sepetinizde ürün bulunmamaktadır